Paardenkracht voor Pubers

In je kracht met paardenkracht!

Een unieke training voor schoolverlaters, brugklassers en kinderen die volop in hun ontwikkeling zijn in de “puberfase”. Kortom voor elk kind in deze levensfase dat behoefte heeft aan extra begeleiding in de sociale ontwikkeling en emotionele groei.

 

DOEN | ERVAREN | LEREN

De kinderen werken in kleine groepen aan ontwikkelingsdoelen en voelen zich daardoor meer zelfverzekerd. Ze leren vaardigheden om in het dagelijks leven toe te passen zoals duidelijk communiceren, NEE kunnen zeggen wanneer iets niet goed voelt, effectief samenwerken en veel meer. Samen in beweging, samen leren door aan de slag te gaan met praktijkopdrachten. De cursus gaat vergezeld van een persoonlijk werkboek. Hierdoor werkt de cursus ook nog door wanneer de kinderen weer naar huis gaan. Ze kunnen alles nog eens doorlezen en oefeningen maken die over henzelf gaan.

Pubers in hun kracht

 

  •  Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven?
  •  Voel je je soms onbegrepen door anderen?
  •  Is het lastig om nieuwe vrienden te maken?
  •  Wil jij wat sterker in je schoenen staan?
  •  Kun jij wat extra zelfvertrouwen gebruiken?

 

 

Paardenkracht voor Pubers is ontwikkeld voor kinderen vanaf 11 jaar.

Als puber is het leven vaak niet eenvoudig. Er komt in deze levensfase veel op je af. Veel veranderingen, nieuwe situaties, en vooral niet te vergeten ook jij verandert in deze levensfase heel snel. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Wil je graag leren hoe je met lastige situaties om kunt gaan? Ik help je graag op weg met behulp van de paarden.

Jij bent Jij

Jij bevindt je als puber in een levensfase waarin veel veranderingen plaatsvinden. Je begint nu aan het vormen van je eigen identiteit. Een hele spannende maar ook uitdagende levensfase. Dit is het begin van het vinden van jouw rol in de ‘grote’ wereld.

De paarden, het lesmateriaal en ik ondersteunen jou hier graag bij en helpen je op weg. Samen met de paarden bouwen wij een symbolische brug naar jouw eigen persoonlijke kracht.

Samen zijn we Wij

Het valt soms niet mee om met alle veranderingen bij jezelf en in je omgeving om te gaan. Nieuwe situaties en nieuwe mensen, maar ook bestaande situaties die veranderen vereisen  veel aanpassingsvermogen. Je bent zelf geen kind meer maar ook nog geen volwassene. Hoe ga jij hiermee  om? Kun jij je goed aanpassen of is het soms lastig? Heb je weleens moeite om je draai te vinden? Voel je je weleens eenzaam of onbegrepen?

Wij helpen je graag op weg, omdat Samen veel leuker is dan alleen!

Ouders

Puberen is niet gemakkelijk!

Jouw  zoon of dochter bevindt zich in de puberteit. Als ouders van een puberend kind kan het leven soms knap ingewikkeld zijn. Er vinden veel veranderingen plaats in deze levensfase. Elkaar begrijpen en met elkaar samenwerken op een prettige manier kan al een hele uitdaging zijn. Daarnaast maak je je als ouders regelmatig zorgen over hoe jouw kind zich staande houdt in de ‘grote’ wereld en of het zich voldoende kan ontwikkelen op zijn eigen manier. Wanneer laat je als ouders de touwtjes los(ser) en wanneer niet?

 

In de cursus Paardenkracht voor Pubers behandelen wij thema’s welke voor het puberend kind en hun ouders heel actueel zijn. De thema’s ondersteunen de sociale en emotionele ontwikkeling van uw kind, zodat uw zoon of dochter een positief zelfbeeld kan ontwikkelen en zich goed kan manifesteren in lastige situaties. U kunt als ouder over de schouder van uw kind meekijken tijdens deze cursus. In het “persoonlijk Paardenkrachtboek” komen opdrachten aan bod waarbij uw puber wordt uitgedaagd tot communicatie en samenwerken met u.

In beweging

In deze cursus werken we niet met saaie zitsessies maar worden de kinderen letterlijk in beweging gezet. Doordat de cursus een afwisselende en praktische invulling heeft, zorgen wij ervoor dat leren leuk wordt. De theorie van de cursus wordt afgewisseld met praktische oefeningen in combinatie met paarden. De kinderen gaan aan de slag met de thema’s en leren door zelf te doen en te ervaren.

De thema’s hebben direct verband met hele praktische situaties, waar het kind in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Denk aan zelfvertrouwen, zelfverzekerd zijn, grenzen bewaken, communiceren, samenwerken en met emoties omgaan.

Doordat wij in groepsverband werken, leren de kinderen ook van elkaars processen. Inzicht in elkaars situatie, maar ook op elkaar leren afstemmen lopen als een rode draad door deze cursus.

 

DOEN-ERVAREN-LEREN. Samen in beweging komen, samen groeien! 

 

Paardenkracht

Wat maakt deze cursus uniek? Wij zetten in onze leerprocessen heel bewust de kracht van het paard in. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, dit zorgt voor emotionele balans. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, en mogen geheel zichzelf zijn.

Het samenzijn met de paarden versterkt het positieve zelfbeeld en geeft een kind veel zelfvertrouwen. Door het aanraken en samenzijn met de paarden wordt er een positief stofje aangemaakt in de hersenen (oxytocine), waardoor het kind zijn zorgen kan vergeten, en even in het moment zelf is.

Daarnaast leren we door de samenwerking met de paarden veel over gedragsvaardigheden. Het paard spiegelt het kind, en laat het kind daardoor letterlijk naar zichzelf kijken. Kinderen krijgen hierdoor inzichten in hun eigen gedrag en zien ook de gevolgen hiervan. Doordat het geleerde direct wordt toegepast in de praktijk kan het kind een positieve ervaring opdoen en wordt het geleerde direct bekrachtigd. De directe feedback zorgt voor essentiële leermomenten tijdens de lessen.

Er wordt tijdens de lessen niet paardgereden, alle oefeningen vinden plaats vanaf de grond, naast het paard.

 

 

Het werkboek

Elk kind krijgt zijn/haar eigen “Persoonlijk Paardenkrachtboek” tijdens de cursus. Hierin staat de theorie van de 5 lesthema’s uitvoerig beschreven aan de hand van praktische oefeningen. De oefeningen worden voor een klein gedeelte tijdens de cursus uitgevoerd. Het kind neemt het lesboek iedere week mee naar huis zodat er ook thuis in het boek gewerkt kan worden. Het liefst samen met ouders, broers, zussen of andere familieleden. Doordat het gezin ook deelnemer wordt van de lesstof zal het geleerde nog meer betekenis krijgen.

De kracht van deze cursus zit voor een deel in de driehoek kind-ouders-coaches. Het blijft niet bij de 2-uurtjes les, het leeft door thuis, op school, en bij andere activiteiten.

 

 

Landelijk concept

De Paardenkracht voor Pubers cursus wordt op diverse locaties in Nederland, België en Duitse grensgebieden aangeboden. De trainers die de cursus aanbieden zijn deskundig opgeleid en hebben ervaring in het werken met jong-volwassenen. Trainers die werken volgens het Paardenkracht voor Pubers concept conformeren zich aan een gedragscode waarmee de veiligheid, kwaliteit en de ethiek van de cursus wordt gewaarborgd. Opleiding via Groots&Puur met paardenkracht.

 

Praktische zaken:

  • Kosten: €325,- incl 21% btw.
  • Wat krijg je: 5 lessen met theorie en oefeningen, 1 terugkom middag, werkboek, drinken met iets lekkers, certificaat, deskundige begeleiding.
  • Hoeveel kinderen in een groep: 4 tot 6
  • Hoe lang duurt een les: 2 uur
  • Mogen ouders kijken? Nee geen ouders aan de zijlijn, na afloop is er even tijd voor een praatje. In de laatste les mogen ouders en/of begeleiders meedoen.