Zen zijn.

Mijn man zegt altijd “jij altijd met je woorden”. Soms moet je dingen maar gewoon laten denk ik? Nu we met z`n allen teruggeworpen worden naar onszelf, naar ons eigen huis, binnen ons eigen tuin en vooral weer binnen het eigen gezin, merk ik hoe ver we van alles vandaan zijn gegaan. Hoe lang is het geleden dat we de vogels in ons eigen tuin echt gezien hebben, echt gekeken en echt geluisterd?

Ik ben veel met en bij de paarden bezig, daar word ik Zen van, daar kan ik ontspannen, door het opruimen van de mest ruim ik ook de gedachtes in mijn hoofd op.

 

Zen betekent niet dat je in volle rust moet zijn. Voor mij betekent het  ‘met je volle aandacht in het moment’ Zijn.

Maar wat betekent dat dan?

 

Paarden leven in het hier en nu. Ze zijn bezig met nu en niet met morgen of gisteren. Wij als mensen zijn dat wel. We denken aan dingen die gisteren op het werk gebeurd zijn of dingen die over een paar weken (of zelfs jaren!) in de planning staan. Zo verliezen we vaak de aandacht voor het moment zelf. Het hier en nu. We missen dan ook hoe mooi het kan zijn. Ik merk het zelf aan mijn wat rusteloze gedrag. Ik kan behoefte hebben aan ‘even niks’ maar op het moment dat dat ‘even niks’ mogelijk is, plan ik dat graag zoveel mogelijk vol met dingen die ik nog moet doen.

 

Op dit moment zit ik in de zon tussen de paarden. Zij staan te eten en liggen te zonnen. Ze zijn vol in het moment en genieten. Tenminste, dat denk ik met mijn mensengedachten.

 

Ik daarentegen, ben na een paar minuten alweer rusteloos en denk aan een blog dat ik hierover kan schrijven. Die typ ik dan nu ook gelijk maar even, in mijn ‘even niks’ momentje, en kan ik vanavond vast uitwerken op de pc want dan heb ik toch niets te doen.

 

En alweer 10 stappen verder wanneer en hoe ik deze ga plaatsen en wanneer ben ik alweer vergeten hoe het is om stil te staan.

 

De paarden staan te soezen in de zon. Ja, ik kan nog heel wat van ze leren.

Ik ga naar huis en zit de hele middag en avond in de tuin, observeer samen met mijn man de vogels, luisteren naar het geluid en zijn verder stil……

 

Ik kan me alleen niet inhouden toch te benoemen, ja dit is mediteren, dit is Zen…

Dit is wat Corona ons te vertellen heeft.