Buiten spelen
Met regelmaat komen er mensen bij mij voor een sessie of een behandeling waaraan ik merk dat ze hun hele leven vast zetten, er is geen ruimte in hoofd en lichaam.
Mensen krijgen last van lichamelijke en geestelijke klachten. Als ik dan vraag wanneer heb je nou voor het laatst keihard gelachen? Moeten ze daar goed over na denken en is dat vaak lang geleden. Waarom zouden volwassenen zich niet meer mogen laten gaan? Wie heeft ons dit ooit verteld? En waarom houden we ons juist daar zo vast aan?
Wanneer heb jij voor het laatst (buiten) gespeeld?
Als kind kon je uren spelen, maar doe je het nu ooit nog weleens? Waarschijnlijk niet, en dat is jammer, want spelen heeft zoveel voordelen dat je het bijna als een serieuze zaak zou gaan behandelen. Gelukkig: uiteindelijk doe je het gewoon voor de lol. Spelen, daar word je gelukkig van!
Zeven redenen waarom spelen belangrijk is – ook als je al volwassen bent!
Het leven zit soms zo volgepropt met dingen die moeten gebeuren dat je zou vergeten om intussen ook nog een beetje plezier te hebben. Probeer vaker te spelen. Dat is namelijk niet alleen leuk, het is ook goed voor je.
Ik speel regelmatig gekke lollige spelletjes met mijn dochter van 15. Wat hebben we dan een lol en lachen tot we erbij neervallen. Dat lucht zo op en je voelt je daarna zoveel beter.
En ja (soms) worden we aangekeken (als we verstoppertje doen in de ikea of tikkertje op straat) en zullen “anderen” daar best een oordeel over hebben? Maar diep van binnen weet ik dat al die “anderen” ook dat intense gelukkige en vrije gevoel wat je (vroeger) kreeg van (buiten) spelen zich nog heel goed kunnen herinneren en daar allemaal nog weleens naar verlangen. Dus waarom doe je het dan niet?
Zeven redenen waarom spelen belangrijk is, niet alleen voor kinderen maar zeker ook als je al volwassen bent!
1 Als uitlaatklep tegen stress
Spelen zorgt voor ontspanning en is daarmee een geweldig tegenwicht tegen stress. Zoals ‘spelprofessor’ Stuart Brown zegt: als je een rotdag hebt, probeer dan gewoon eens om even op en neer te springen en heen en weer te wiebelen of te dansen– je voelt je vanzelf beter.
2. Omdat je er creatiever van wordt
Spel draait om fantasie, om het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu een kasteel bouwt of meedoet aan een fantasy game waarbij je door het bos rent in een middeleeuws kostuum, ‘niets stimuleert de hersenen zo als spelen.
3. Omdat je ervan leert
Kinderen spelen ‘omdat het leuk is’, maar ondertussen leren ze ongelofelijk veel en dat geldt ook voor volwassenen. Door ongedwongen te spelen leer je bijvoorbeeld problemen oplossen, het helpt je te focussen en je pikt sociale vaardigheden op.
4. Omdat spelen gezellig is
Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen, maar het is ook gewoon léuk en samen iets leuks ondernemen, het schept een band. Niet voor niets draaien veel teamuitjes om een spel (bijvoorbeeld een escape room, lasergamen of een survival in het park). En geef toe: ’s avonds na het eten samen een bordspel doen is toch veel gezelliger dan dat iedereen achter z’n eigen scherm kruipt?
5. Omdat je er fit van wordt
Waarom zo serieus op de sportschool elke keer een vaste routine afwerken, als je ook fit kunt blijven door een potje basketbal of voetbal op straat, door te springtouwen, even op de trampoline te springen of spontaan een hardloop wedstrijdje te doen? Bij spelen train je niet een specifieke spiergroep, je hele lichaam profiteert ervan. Je wordt behendig en wendbaar.
6 Omdat het je jong houdt
Niets heerlijker dan je eigen lichaam nog te voelen toen het jong(er) was. En wat het in onze hersenen los maakt.
7. Omdat je er blij van wordt
Daar hoeven we verder niet zoveel aan toe te voegen, toch? Want dat is de essentie van spelen: het dient geen doel, het draait om onbekommerd plezier.
Overtuigd? Probeer dan je leven speelser te maken. Dat is zo makkelijk als wat, want voor spelen geldt hetzelfde als voor fietsen: eigenlijk verleer je het nooit.
Ga je met kinderen mee naar de speeltuin, speel dan mee (ook als ze wat ouder zijn)
Sowieso: vraagt een kind je om te spelen? Zeg altijd ja. Stoeien, rennen, kastelen bouwen in de zandbak, over een balk balanceren… Al duurt het maar een kwartiertje, het zou zomaar eens het hoogtepunt van je dag kunnen zijn.
Doe af en toe spontaan een wedstrijdje
Wie het eerst bovenaan de trap is, wie het eerst bij de koffie is, wie het eerst bij de boom is. Klaar voor de start… AF!
Bij de paarden
Je mag altijd even komen spelen met de paarden
Het is zo eenvoudig: grijp gewoon elke gelegenheid aan die zich voordoet om te spelen. Het is dé manier om een beetje lichtheid en vrolijkheid in de dag te brengen. Veel plezier!